Obilježen blagdan sv. Florjana!

Blagdan sv. Florijana na Vinici 8

Članovi Vatrogasne zajednice općine Vinica koja uz DVD Vinica broji još dva društva DVD Vratno Donje i DVD Ladanje Gornje, svečanim mimohodom su u ponedjeljak obilježili Dan svog nebeskog zaštitnika Svetog Florijana…

Sudionici mimohoda okupili su se ispred Pastoralnog centra Sv. Josipa u Marčanu i potom svi zajedno odlaze do kipa sv. Florijana kod kojeg vinički vatrogasci polažu vijence u spomen na svoje preminule kolege.

– Povorka je nakon toga u ešalonu nastavila koračati do crkve sv.Marka ev. u kojoj je misno slavlje predvodio prečasni Valent Posavec. Inače, mimohodu su se priključili predsjednici brojnih udruga koje djeluju na području Općine Vinica, građani i vinički načelnik Marijan Kostanjevac – ističe Robert Kovačić, predsjednik VZO Vinica.

Nakon misnog slavlja, VZO Vinica organizirao je druženje uz domjenak, a prečasni Posavec je sve okupljene počastio misnim vinom. DVD Vinica osnovano je 1889. godine i spada među najstarija dobrovoljna vatrogasna društva koja su se uspjela očuvati.

Vinički vatrogasci izuzetno su ponosni na svoju tradiciju koju prenose na mlađe naraštaje. Stoga ne čudi da su uz njih u mimohodu bili i najmlađi vatrogasci koji tek uče osnove o značaju sudjelovanja u spašavanju imovine i života svojih sumještana.

više o tome:

evaraždin