Edukacijski izlet Vukovar-Ilok

DSC_0323Vinički vatrogasci sa članovima svojih obitelji u subotu 04.lipnja 2016.g. prvi puta su organizirano  posjetili istočni dio lijepe naše domovine

Autobus se najprije zaustavio na Trpinjskoj cesti znanoj kao groblje tenkova, gdje su se vatrogasci upoznali sa do tada neviđenim otporom branitelja sa puškom, nasuprot kojih su stajali tenkovi JNA. Dolaskom u Vukovar najprije smo obišli mjesto sjećanja u Vukovarskoj bolnici i upoznali se sa radom bolnice i strahotama koje su prolazili ranjenici i bolničko osoblje u nehumanim uvjetima. Na spomen groblju u Vukovaru odali smo počast paljenjem svijeća za poginule i preminule branitelje. Polje bijelih križeva izaziva jezu, na samu pomisao koliko je života palo za slobodu. Autobusom u kojem je vladala tišina stigli smo na Ovčaru gdje smo paljenjem svijeća odali počast mučki ubijenim ranjenicima i osoblju iz bolnice a u Spomen domu ovčara upoznali smo se sa neljudskim torturama koje su prolazili naši branitelji za vrijeme domovinskog rata.

Puni suosjećanja stigli smo u grad Ilok, gdje su nas dočekali vatrogasci iz Javne vatrogasne postrojbe Ilok. Proveli su nas kroz prostore same postrojbe, pokazali nam vozni park i upoznali su nas sa razlikama hidrauličnih alata marke Lucas i Holmatro. Zahvaljujemo se domaćinima na srdačnom dočeku i gostoprimstvu koje je završilo simboličnim poklonima sa obje strane i pozivom da posjete Vinicu.

Nakon stručnog dijela u JVP uslijedio je ručak u Iločkim podrumima, obilazak podruma uz degustaciju poznatog traminca. Ilok napuštamo pod dojmovima prekrasnog pogleda sa Principovca a autobus staje kod Vukovarskog tornja gdje svjedočimo o prkosu arhitekture nad neprijateljskim granatama.

U povratku dolazimo u Jarminu, mjesto u kojem se nalazi spomenik našem sumještaninu Mladenu Kasunu, Hrvatskom Vitezu koji je poginuo u Karađićevu boreći se za našu slobodu. Paljenjem svijeće i minutom šutnje odajemo počast našem Mladenu. Puni emocija u ponoć dolazimo u našu lijepu Vinicu.